Spravovať možnosti cookies
História a výroba
Príbeh legendy medzi vodkami

Żubrówka je legendárna značka vodky, ktorej história siaha prinajmenšom do 16. storočia a veľmi pravdepodobne ešte ďalej. Predstavuje jednu z najstarších registrovaných značiek vodky na svete a je skutočnou ikonou tohto druhu alkoholického nápoja.
Dlhoročná tradícia spojená s jedinečnou chuťou urobila zo Żubrówky skutočný klenot. Pri otváraní fľaše Żubrówky tak nadväzujete spojenie s históriou tradičnej výroby vodky.
Unikátny proces výroby vodky Żubrówka
Základom tejto svetovo preslávenej vodky je vysokokvalitná obilnina, pestovaná na farmách štyridsiatich poľských rodín.

Pri výrobe sa využíva niekoľkonásobná destilácia a filtrácia.

Pre požadovanú stupňovitosť sa vodka mieša s krištáľovo čistou demineralizovanou vodou z hlbinného vrtu v hĺbke asi 60 metrov.

Zásadná a nezameniteľná ingrediencia potom pochádza z Bielovežského pralesa, jednej z posledných zostávajúcich oblastí nedotknutej a nespútanej prírodnej divočiny v Poľsku.
Symbolom pralesa je voľne žijúci zubor európsky.

A práve na planinách v okolí pralesa rastie bylina menom tomkovica voňavá, ľudovo tiež známa ako zubria tráva, ktorá dáva vodke Żubrówka jedinečnú chuť.
V minulosti malo právo na zber trávy iba niekoľko rodin, ktorých členovia poznali tie správne miesta i čas žatvy.
Dodnes platí, že trávu môžu zbierať iba skúsení zberači, a toto vzácne povolanie sa v ich domovoch často dedí z generácie na generáciu. Zberači vyberajú trávu tej najlepšej kvality. Steblá sa režú na presne definované rozmery a sedem dní sa sušia.
Ďalším krokom je proces macerovania, ktorý z trávy uvoľňuje jedinečné chute a arómu. Získaný výťažok, zmiešaný s ďalšími prísadami, sa nechá odležať po dobu dvoch mesiacov v dubových sudoch a až potom je pripravený k ochuteniu čistého destilátu.

Do každej fľaše vodky Żubrówka sa nakoniec ručne vkladá jedno steblo zubrej trávy v dĺžke niečo málo cez 20 centimetrov, ako ikonická ozdoba a punc jedinečnosti.
Na zdravie!
